Ditt syn

Synsundersøkelsen

Vi hjelper deg å ta godt vare på øynene dine. Les mer om hva en synstest innebærer, og hvorfor du bør sjekke synet jevnlig

 

Hvorfor er det viktig å sjekke synet?

Synstester er viktige for å sikre at du alltid har det beste synet du kan ha. Gjennom testene kan optikeren fastslå om du har behov for hjelpemidler for å se best mulig, og i så fall hvilke hjelpemidler (for eksempel briller eller kontaktlinser) som vil fungere best for deg.

I tillegg kan en grundig synsprøve også oppdage endringer i øyet, som kan være varsler for enkelte sykdommer som for eksempel diabetes.

Hvor ofte bør jeg sjekke synet?

Hvis du aldri har testet synet før så bør du gjøre det nå. Etter første synstest vil optikeren vanligvis kalle deg inn til ny test etter ett til tre år. Hvor lang tid det går mellom hver innkalling er avhengig av din alder, eventuelle synsfeil du har og andre vurderinger optikeren gjør.

Finne pris på synstest

Prisen for en synsprøve varierer ut i fra hvilke undersøkelser som er nødvendige, og hva slags utstyr som må benyttes.

Priser på synstest finnes under 'Tjenester' på hovedsiden.

Hva skjer på en synstest?

Optikeren vil starte med å snakke med deg om hvordan du opplever synet ditt i dag. Dersom du har problemer med synet, er det viktig å få kartlagt hvilke situasjoner du opplever som utfordrende.

Ved hjelp av forskjellige apparater og tester undersøker deretter optikeren hvor godt du ser med høyre og venstre øye hver for seg, og hvor godt du ser med dem sammen. I tillegg undersøkes både det ytre øyet (hornhinne og øyelokk) og det indre øyet (linsen og netthinnen) ved hjelp av mikroskop som er håndholdt eller som står på stativ med hakestøtte.

I noen tilfeller vil optikeren også

  • måle trykket på øyet
  • teste fargesyn
  • sjekke synsfelt
  • fotografere netthinnen

Når alle målinger og undersøkelser er gjort vil du få en grundig forklaring på hva optikeren har funnet. Du vil også få rådgivning med mulige løsninger for at du skal kunne se best mulig. Dette kan være briller, kontaktlinser eller annen behandling.

Hvordan utføres synstester på barn, og når bør de gjøres? 

Undersøkelser på barn gjøres som på voksne, men testene og metodene tilpasses barnets alder. Helsestasjonene tester hvor skarpt et barn ser de første årene. De sjekker også dybdesyn og fargesyn. Men det er ikke noe i veien for å ta med barnet ditt til en optiker hvis du føler deg usikker på om alt er i orden med synet.

1 av 5 skolebarn ser for dårlig, og det påvirker læringen, så en synstest er en god investering for barnets framtid.

Hvor lang tid tar en synstest?

En synsprøve tar vanligvis fra 30 minutter til 1 time.

Gjør det vondt å ta en synstest?

Nei. En standard synsprøve gjør vanligvis ikke vondt. Hvis optikeren trenger å gjøre spesielle undersøkelser som kan gjøre litt vondt, så får du lokalbedøvelse i form av øyedråper.

Vil en synsprøve påvirke synet mitt?

Vanligvis vil du ikke merke noe ubehag etter en synstest. Hvis optikeren trenger å bruke spesielle øyedråper for mer inngående undersøkelse av øyet så kan det gi kortvarig ubehag eller medføre at det blir vanskeligere å fokusere. Du vil i så fall få beskjed hvis du for eksempel ikke kan kjøre bil umiddelbart etter undersøkelsen.

Ved undersøkelse av barn brukes det av og til dråper som reduserer øyets evne til å fokusere skarpt på nært hold. Denne effekten vil kunne vare i flere timer/døgn etter undersøkelsen.

Kan jeg spise før jeg skal til synsprøve?

Ja. Det er faktisk best å ikke være veldig sulten siden det da kan være vanskeligere å konsentrere seg om de spørsmålene og oppgavene optikeren gir deg.

Hva er trykkmåling av øyet?

Noen ganger vil optikeren målet trykket i øyet ditt under synstesten. Dette gjøres ved hjelp av et spesielt apparat som kalles tonometer. Målingene kan utføres på litt forskjellige måter, men felles for alle er at de måler trykket på væsken inne i øyet.

Hvis trykket i øyet blir for høyt kan det forårsake skader eller sykdom. Dette kan skje ved at et unormalt høyt trykk skader blodårene eller nervetrådene i øyet, som igjen kan gi skader på synsnerven. Skader på synsnerven kan føre til nedsatt syn.

Grønn stær (glaukom) er en av sykdommene som kan oppstå som følge av for høyt trykk i øyet.